Het zorgprestatiemodel

Het zorgprestatiemodel

VANAF 1 JANUARI 2022:

Vanaf 1 januari 2022 gaat de bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg veranderen, voor alle zorgaanbieders in Nederland. Waar een behandeling tot nog toe aan het einde van het traject als geheel werd afgerekend, zal uw behandelaar in de nieuwe bekostiging elke losse sessie afzonderlijk per maand aan uw zorgverzekeraar declareren.

WAT BETEKENT DIT VOOR U?

Hoewel het nieuwe bekostigingsmodel duidelijker en transparanter is dan het vorige, kent het model een belangrijk nadeel voor u als cliënt. Wanneer uw behandeling over de jaarwisseling heen loopt, wordt zowel in het oude als in het nieuwe jaar een beroep gedaan op uw eigen risico. Tot nog toe was het zo dat de gehele behandeling in één keer werd gedeclareerd, ongeacht of deze over de jaarwisseling heen liep. En dus werd uw eigen risico maar één keer belast. In een dergelijke situatie zal vanaf 2022 dus beide jaren een beroep worden gedaan op het eigen risico. 

Bij de komende jaarwisseling (2021-2022) zal ook dit nadeel een rol spelen. Alle behandelingen die in 2021 zijn gestart, worden per 31 december 2021 met een harde stop afgebroken en gedeclareerd. Vervolgens wordt opnieuw een behandeling gestart in de nieuwe financiering. Mocht dit bij u het geval zijn, dan wordt zowel in 2021 als in 2022 uw eigen risico aangesproken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *