Herstel van overbelasting

Overbelasting en uitval van werk

In de huidige maatschappij ligt overbelasting op de loer. Niet alleen op het werk wordt het nodige van je gevraagd, maar ook in de privésituatie kan er veel op je af komen. Dit alles kan op den duur zijn tol eisen.

Wanneer overbelasting te lang aanhoudt, kun je daar last van krijgen. Somberheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn bekende uitingen hiervan. Als je langer doorgaat dan je lichaam aankan, lukken bepaalde taken soms niet meer. Een psycholoog kan je helpen om dit te voorkomen. Of om weer overeind te komen wanneer je al daadwerkelijk hebt moeten ziekmelden van je werk.

Wat kan een psycholoog voor je betekenen?

STAP VOOR STAP VOORUIT
DE BEHANDELING – STAP 1

Balans herstellen

Wanneer je overbelast raakt, is de balans verstoord tussen de energie die je hebt en de energie die je verbruikt. Het doel in deze fase is om hier zicht op te krijgen en je te helpen om die balans weer te herstellen. Dat zal in eerste instantie betekenen het activiteitenniveau te verlagen, zodat het brein zich kan herstellen. In veel gevallen kan ook de Praktijkondersteuner GGz bij de huisarts je helpen bij het herstellen van de balans.

DE BEHANDELING – STAP 2

Patronen doorbreken

De ervaring leert dat mensen met een bepaalde type persoonlijkheid significant grotere kans hebben om overbelast te raken. Vaak gaat het om mensen die de lat voor zichzelf hoog leggen, bang zijn om fouten te maken of kritiek te krijgen, graag anderen helpen en daarbij zichzelf vergeten. Een GZ-psycholoog van Progress helpt je juist deze patronen te herkennen en te doorbreken. Daarmee verklein je de kans op een terugval in de toekomst.

DE BEHANDELING – STAP 3

Weer aan het werk

Uit onderzoek blijkt dat alleen maar rust nemen niet voldoende is om te herstellen van overbelasting. Herstel is een actief proces, waarbij je je brein traint om weer op het oude niveau terug te komen. Terugkeren naar werk kan daarin een belangrijke stap zijn.

Tegelijk is het belangrijk om ook op een gezonde manier weer aan het werk te gaan. Zo voorkom je dat je weer in dezelfde situatie terecht komt. In de behandeling is aandacht voor de manier waarop je stap voor stap weer aan de slag kunt gaan. Het doel daarbij is om je mentale conditie weer op te bouwen naar een blijvend gezond niveau.

Artikel

Via onderstaande link lees je een artikel dat je helpt om te herstellen van overbelasting.

LEES HIER
VIDEO MET UITLEG

Herstel van overbelasting

Bijgevoegd filmfragment legt uit hoe overbelasting ontstaat, hoe herstel van overbelasting eruit ziet en hoe een psycholoog u hierbij kan ondersteunen.

Kosten en vergoedingen

Wanneer uw klachten niet (of maar een klein deel) met het werk te maken hebben, als u een verwijsbrief van de huisarts heeft en er bij de intake een diagnose kan worden gesteld, dan wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Wanneer de klachten echter (voor een belangijk deel) werkgerelateerd zijn is dat niet het geval.

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat behandeling van werkgerelateerde psychische klachten (bijvoorbeeld overspannenheid door het werk) niet valt binnen de Zorgverzekeringswet, maar binnen de Wet Verbetering Poortwachter. Dat wil zeggen dat uw werkgever in die situatie een belangrijke verantwoordelijkheid heeft in uw herstelproces.

Wanneer een bedrijfsarts heeft vastgesteld dat u psychologische zorg kunt gebruiken, is het in veel gevallen de bedoeling dat uw werkgever de kosten op zich neemt van de behandeling. Als u wil weten hoe dit precies wettelijk geregeld is kunt u hier verder lezen in het rapport van het Zorginstituut Nederland (zie hoofdstuk 5.3.4). Uw behandelaar kan met u bespreken hoe met deze situatie om te gaan, mocht dit het geval zijn. 

Tarieven

Intakegesprek: 148,75 euro
Behandelgesprek: 122 euro – inclusief overleg met werkgever, indien gewenst

Proces

Bij behandeling van overbelasting, werken  we bij Progress vaak samen met de Praktijkondersteuner GGz (POH GGZ) van de huisarts. In bovengenoemde stappen van de behandeling kan de Praktijkondersteuner in een aantal gevallen stap 1 (balans herstellen) op zich nemen. 

1

POH GGZ

De POH GGz werkt samen met je aan terugvinden van de balans in je activiteiten (stap 1). Meld je direct aan bij ons wanneer je start. Zo kun je zeker weten dat je na die eerste begeleiding van circa 4 weken meteen verder kunt met de behandeling bij ons.

2

PROGRESS

Na circa 4 weken start je bij Progress met een intakegesprek bij een GZ-psycholoog. De behandeling gaat over het vervolgen van stap 1 en het in gang zetten van stap 2; het leren herkennen van je valkuilen en daarmee leren omgaan.

3

RE-INTEGRATIE

In de loop van stappen 1 en 2 zal er al aandacht zijn voor werkhervatting. In de laatste fase van de behandeling zal werk doorgaans volledig hervat zijn. De GZ-psycholoog blijft op de achtergrond betrokken als een coach, die je helpt om te leren omgaan met de uitdagingen die je tegenkomt.

Neem contact op voor een eerste afspraak