Werkwijze

Het intakegesprek

Het KOP-model

In het eerste gesprek brengen we met het zogenaamde ‘KOP-model’ overzichtelijk in kaart waar u last van heeft, hoe dat zo gekomen is en hoe de situatie in stand blijft. In het filmpje hier naast kunt u zien wat het KOP-model inhoudt, en alvast nadenken hoe dat bij u in elkaar zit.

Het tweede gesprek

Doelen stellen

In het tweede gesprek gaan we aan de slag met het stellen van concrete behandeldoelen. Uit onderzoek weten we dat een behandeling vaak pas slaagt wanneer we precies weten in welke richting we gaan werken. U kunt hiermee richting geven aan de behanddeling. In het tweede gesprek bekijken we het verslag van de intake en stellen we samen behandeldoelen.

Werken aan herstel

Effectieve behandelmethoden

We helpen u door u concrete handvaten en opdrachten mee te geven. We werken met interventies uit de cognitieve gedragstherapie, waarbij we praktisch en doelgericht gaan kijken naar uw gedachten en gedrag. Onze behandelhouding is oplossingsgericht, waarbij we vragen stellen die u helpen uw eigen antwoorden te vinden. Ook zetten we EMDR in waar dat passend is.

Focus

Hier en nu

Onze behandelingen richten zich sterk op het hier en nu. We geloven dat de oplossing voor problemen meestal niet ligt in het langdurig zoeken naar de oorzaak of het doorspitten van het verleden, maar naar wat u in het hier en nu kunt veranderen om u weer beter te voelen. In die zin gaat de behandeling dus ook niet over praten maar vooral over ‘doen’.

Afsluiten van de behandeling

Terug naar eigen regie

Het doel van een kortdurende behandeling is niet om u helemaal tot aan het eindstation te begeleiden. Maar om u de juiste handvatten te geven en u zo een eind op weg te helpen om daar te komen. Het doel is bereikt wanneer u begrijpt hoe u uw einddoel kunt bereiken en het vertrouwen voelt dat u dat pad zonder steun van de psycholoog verder kunt vervolgen. Door daarna op eigen kracht verder te gaan, versterkt u het vertrouwen dat het uw eigen kracht is geweest die u tot dit resultaat heeft gebracht.