Werkwijze

Hoe behandelen we?

Bij Progress behandelen we kortdurend en oplossingsgericht, waarbij we gebruik maken van cognitieve gedragstherapie (CGT) en EMDR.

Cognitieve gedragstherapie is een praktische, doelgerichte manier van behandelen. Concreet betekent deze manier van werken dat uw behandelaar u uitleg zal geven, u zal adviseren en zal ondersteunen, maar dat u uiteindelijk vooral zelf de stappen leert zetten die nodig zijn uw klachten te verminderen. Verder wordt EMDR toegepast in onze behandelingen. EMDR is een techniek die kan helpen bij het verwerken van ingrijpende ervaringen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS).

Hier en nu

De nadruk ligt op het hier en nu en met name op het veranderen van concreet gedrag. We zullen dus niet zozeer uitgebreid ingaan op bijvoorbeeld het verleden of hoe uw ervaringen u gevormd hebben tot wie u nu bent. We richten ons vooral op hoe u met de huidige situatie kunt leren omgaan waardoor u er sterker uitkomt.

Omzetten van de wissel

Het doel van een kortdurende behandeling is u de handvatten te geven om weer op eigen kracht verder te kunnen. Het is alsof u op weg bent van station A naar station B, en niet tevreden bent met de wijze waarop dit verloopt. U wil verandering in uw leven, u wil naar station C. 

Het doel van een psychologische behandeling is niet om u helemaal tot aan het eindstation te begeleiden. Maar om u de juiste handvatten te geven, u een steun in de rug te geven en u zo een eind op weg te helpen. Het doel van de behandeling is bereikt wanneer u begrijpt hoe u bij station C kunt komen, en het vertrouwen voelt dat u dit zonder steun van de psycholoog kunt doen.

Door daarna het pad op eigen kracht te vervolgen, versterkt u het vertrouwen dat het uw eigen kracht is geweest die u tot dit resultaat heeft gebracht.

Kortdurend en doelgericht

We werken oplossingsgericht, zodat u zo snel mogelijk in staat bent de oplossing te vinden voor de klachten waarmee u zich heeft aangemeld. Kortdurend, om in een korte tijd zo groot mogelijke verbetering te bereiken. Doelgericht, dus met de focus op de klacht waarvoor u zich aanmeldt.

ONZE VISIE